Algemeen
Het bekken heeft een belangrijke verbindingsrol tussen het onderlichaam en de romp. Het krachtenspel van het gehele lijf komt hier samen en heeft hiermee een grote rol in de statiek van de houding, dat vanuit het onder- en het bovenlichaam bepaald kunnen worden. Daarbij is de ademhaling van grote invloed op het bekken en de bekkenbodemspieren. Door de complexiteit van de verbindingsrol ontstaat bekkenpijn vaak door een langdurend aanwezige oorzaak, maar kan ook plotseling ontstaan door een traumamoment zoals een val, verstappen of een bevalling..
De meest voorkomende klachten en symptomen van het bekken(gewricht) zijn:
- Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit
- Pijnlijk schaambeen
- Pijnlijk SI-gewricht (overgang van bekken met de rug)
- Pijnlijk stuitje (staartbeen)
- Pijn in de lies
De bekkenbodemspieren zijn een belangrijk onderdeel van het bekken. Deze zorgen er o.a. voor dat de organen in het bekken op hun plek blijven en geven controle bij het plassen en de stoelgang. Problemen met de bekkenbodem kunnen zowel bij mannen als bij vrouwen ontstaan.
De meest voorkomende klachten en symptomen bij bekkenbodem(spieren) zijn:
- Verstoorde controle bij het plassen en de stoelgang
- Verzakking(en) van darmen, blaas of baarmoeder
- Vaginisme: pijn bij het vrijen
- Pijn in onderbuik, onderrug en geslachtsorgaan
- Overactieve bekkenbodem
- Darmklachten zoals bijvoorbeeld obstipatie
- Veelvuldige urineweginfecties
Gevolgen
De klachten kunnen dusdanig zijn dat ze het dagelijks leven overheersen. Het is moeilijk om lang te blijven zitten en er zijn beperkingen bij wandelen, traplopen en sporten.
Oplossingen
De hoeveelheid en verscheidenheid aan problemen met de bekken(bodem) zijn zeer uitgebreid, maar in de meeste situaties zijn er oplossingen. Lees bij Bekkentherapie meer over de aanpak. De combinatie van Bekkentherapie en Manuele therapie kunnen de gevolgen van bekken(bodem)problemen in het dagelijks leven verhelpen. Lees bij werkwijze meer over wat je kan verwachten.